Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΣΠΕΤΣΕΣ: ΑΡΜΑΤΑ 2012


πηγή: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
του: ΚΩΣΤΑ ΝΤΡΗ

Με Κώστα Μακεδόνα και Αναστασία Μουτσάτσου κορυφώνονται οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της ΑΡΜΑΤΑΣ 2012, ενώ μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο νησί των Σπετσών. 

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα  έχει ως εξής:


ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Γενικός σημαιοστολισμός υπηρεσιών, καταστημάτων και ελλιμενισμένων πλοίων.

18:00 - Έκθεση Λαογραφικού Εργαστηρίου Σπετσών .

18:30 -Ψυχαγωγική παιδική δραστηριότητα <<Batelefield Live Hellas>>.


ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

19:30 – Ελληνικά Τραγούδια από την <<Παιδική Χορωδία Αγίου Αντωνίου>>. Μουσική διδασκαλία συνοδεία – Διεύθυνση Δέσποινα Ι. Παπαδημητρίου Γαλέτα.

20:00- Έναρξη έκθεσης ζωγραφικής που διοργανώνει το ίδρυμα Αναργύρειος Κοργιαλένειος  Σχολή Σπετσών (ΑΚΣΣ) στο αρχοντικό του Σωτηρίου Ανάργυρου. Θα εκτεθούν έργα των ζωγράφων Αλεξάνδρου Τσιρώνη και Ντέμης Τασιούλη καθώς και των μαθητών του εργαστηρίου.

Ώρες  λειτουργίας  20:00-22:00 από 4-8 Σεπτεμβρίου 2012

20.30- Θέατρο Σκιών Αθανασίου

21:45 Rock συναυλία από το Σπετσιώτικο συγκρότημα ˝SOUL LESS˝ - Πλατεία Ποσειδωνίου.


ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

20:00 – Εγκαίνια Φωτογραφίας στην Αίθουσα Τέχνης ˝ΑΚΡΟΠΡΩΡΟ˝ . Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Δημήτρης Παπαδήμος - <<Ταξιδιώτης Φωτογραφίας από την Αίγυπτο στις Σπέτσες>>.

20:30 -Χορευτική ομάδα Σπετσών ˝LATIN˝. Επιμέλεια Στασινοπούλου Μαίρη.

21:30 - Μουσικό ταξίδι με την μέτζο σοπράνο  Ελένη Βουδουράκη ˝Έρωτες στις Μουσικές του Κόσμου˝


ΠΕΜΠΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

20:30 - ΝΟΤΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ τραγούδι η Μεσόφωνος κ.α. Ελένη Κοταδάκη. Στο πιάνο η κ.α. Λάουρα Ερμπα.

21:45 – Γεωργιανοί Παραδοσιακοί Χοροί και Τραγούδια υπό την αιγίδα της UNESCO.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

18:30 - Μέγας αρχιερατικός εσπερινός στην εκκλησία της Παναγιάς Αρμάτας,  χωροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας,  Σπετσών,  Ερμιονίδος και Αιγίνης  κ.κ. Εφραίμ.

20:00- χοροί και Τραγούδια από όλη την Ελλάδα με την χορευτική ομάδα του ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ και φιλική συμμετοχή του Δ. Σαββόπουλου.

21:30 - Συναυλία κ. Κωνσταντίνου Μακεδόνα, κ. Αναστασία Μουτσάτσου  και πολυμελούς ορχήστρας.

ΧΟΡΗΓΙΑ: Από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ.


ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

07:00 - Εορταστικοί κανονιοβολισμοί

07:30 - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Αρμάτα.

09:00 -Αναχώρηση επισήμων από το λιμάνι της Ντάπιας προς Παναγιά Αρμάτα.

Δοξολογία στην εκκλησία και επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία του χώρου της Παναγίας Αρμάτας.

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Κοσμά  Μπαρμπάτση , Εθνικός Ύμνος από το Μουσικό Σύλλογο Σπετσών, απαγγελία ποιήματος <<Κοσμά  Μπαρμπάτση>>από την κ.α Παναγιώτα Μπουλαμάτση και πανηγυρικός από την κ.α.  Κριεμάδη Θεοδώρα.

19:00 -  Υποδοχή επισήμων στο Δημαρχείο Σπετσών.

20:15 -  Mουσικό  ταξίδι με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

21:15 – Ανακήρυξη σε επίτιμους δημότες των κ.α Μελά Ναταλία και κ.κ Μίμη Πλέσσα.

-Χαιρετισμός Δήμαρχου Σπετσών  κ. Λυράκη Παναγιώτη.

- Αναπαράσταση της ˝ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ˝

- Κείμενα από τον φιλόλογο κ. Παύλο Παρασκευαίδη.

- Αφήγηση από τον φιλόλογο κ. Βασίλειο Μπακύρα.

- Ρίψη πυροτεχνημάτων.


ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

07:00 - Εορταστικοί κανονιοβολισμοί

10:00 - Αναχώρηση επισήμων από την Πλατεία Ποσειδωνίου.

10:30 - Δοξολογία στο μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.

Κατάθεση στεφάνων.

Πανηγυρικός από την φιλόλογο κ. Παναγιώτα Μπουζουρμπάδη

12:00 – Ρίψη στεφάνων στο θαλάσσιο χώρο της Ντάπιας.

20:30- Μουσική Βραδιά με το Λαϊκό  Συγκρότημα <<ΡΕΜΕΤΖΟ>>

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΥ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΥΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Αρ. Πρωτ.: 1177                          
                              
                              ΄Υδρα, 16/8/2012

                                          Προς
                                          την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
                                          για την στήλη «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ»

Αγαπητή «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»,
με έκπληξη διαβάσαμε στην στήλη «Προβολές», σελ. 13, της 14ης Αυγούστου 2012, κείμενο της κας Μαργαρίτας Πουρνάρα, με τίτλο «Το μοντέλο της Ύδρας», στο οποίο διατυπώνει ερωτηματικά για το πώς σώθηκε έως σήμερα η Ύδρα.
Αν η κα Πουρνάρα συμβουλεύονταν το αρχείο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», θα εύρισκε  όλες τις απαντήσεις και πλήθος πληροφοριών για το πώς η Ύδρα, παρά τις πληγές της για όσους την γνωρίζουν, παραμένει ακόμα θελκτική. Έτσι, θα απέφευγε να γράψει ένα κείμενο, που εκφράζει μεν την πραγματικότητα όσον αφορά στην ομορφιά του νησιού, αλλά δεν αποδίδει το δίκιο στην συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στον ακομμάτιστο ιστορικό Σύλλογο Οικολόγων Ύδρας, που πέτυχε όχι μόνον την επιστροφή της Ύδρας στην προστασία του ΥΠΠΟΤ το 1993, με υπογραφή του αείμνηστου Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και έξι(6) υπουργικές αποφάσεις από το 1994 έως το 2002, με κορυφαία την υπ. αριθμ. 648/2002 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που προκάλεσε ο Σύλλογος και αποδέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε  υπουργός ΥΠΠΟΤ, βάσει της οποίας, κάθε κίνηση των ελάχιστων τροχοφόρων που υποχρεωτικά ανήκουν στο δήμο τηςΎδρας, πρέπει να έχει την έγκριση του ΥΠΠΟΤ. Επί πλέον, ο Σύλλογός μας πέτυχε να εκδοθούν δύο(2) τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ για τη σωτηρία της αρχαιολογικής νήσου Δοκός Ύδρας, την κατεδάφιση παρουσία Εισαγγελέως δέκα πέντε(15) αυθαιρέτων κτισμάτων στον αιγιαλό αυτής300 μέτρααπό το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο στον κόσμο 4.500 ετών, εγγύς συλημένου βυζαντινού νεκροταφείου και το κυριότερο, την κήρυξη της Ύδρας ολόκληρης ως τόπο αρχαιολογικό με ιστορία 6.000 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Ο Αντώνης Καρκαγιάννης, ο Κώστας Ι. Αγγελόπουλος, η Γιώτα Συκκά που επί χρόνια κάλυπτε τις συνεδριάσεις του ΚΑΣ στο ΥΠΠΟΤ, ο ΓιώργοςΛιάλιος, αλλά κυρίως η Ελένη Μπίστικα με τους πενήντα(50)! και πλέον «Τήλεφους» αφιερωμένους στον αγώνα για την σωτηρία του μονάκριβου αυτού νησιού, αλλά και η στήλη «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ» που φιλοξένησε τα κείμενα αγωνίας του Υδραίου ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, που ενεργεί πάντα αυτόνομα, χωρίς καμία εξάρτηση παρά μόνον από την αγάπη του για την γενέθλια γη του και ο οποίος είχε συμπαραταχθεί ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών με τον Σύλλογο Οικολόγων Ύδρας και δεκάδες άλλους φορείς και εκατοντάδες προσωπικότητες στο ΚΑΣ για να μην χτιστεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα 6.000 τ.μ. περίπου, Άγγλου μεγαλοεπιχειρηματία, συμπαρατάχθηκαν με τον Σύλλογο Οικολόγων Ύδρας και τους επί 25 χρόνια αγώνες του, ώστε το νησί να συνεχίζει να προκαλεί τον θαυμασμό χιλιάδων επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, και το ενδιαφέρον σοβαρών επενδυτών χάρις στο νομικό πλέγμα προστασίας του που εξασφαλίζει- έως σήμερα!-την ποιότητα της επένδυσης.
Αν έψαχνε προσεκτικά η συντάκτης του κειμένου, θα εύρισκε στο διαδίκτυο-http://hydraseal.blo
gspot.com-όλα τα επίσημα έγγραφα και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα παραπάνω,

και θα απέδιδε τα εύσημα στους ανθρώπους που πάντα αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, όπως ο Υδραίος ζωγράφος, αείμνηστος Παύλος Παντελάκης που μας έδειξε το δρόμο για τίμιους αγώνες για την νομιμότητα και τον πολιτισμό, και ο μέγας Υδραίος, επίτιμο μέλος του Συλλόγου μαςΝ.Χ. Γκίκας, με την γνωστή επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη, που συνηγορούσε απολύτως με τους αγώνες του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας για την επιστροφή της Ύδρας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Άπειρα δημοσιεύματα επίσης, εφημερίδων όπως, ΤΑ ΝΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΘΝΟΣ, ΑΥΓΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, επιβεβαιώνουν τον αγώνα του Υδραϊκού λαού. Άλλο η αειφόρος ανάπτυξη με σεβασμό στα αναντικατάστατα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και του λαϊκού μας πολιτισμού, και άλλο η αλλοίωση, ή η υποβάθμιση χάριν της «ανάπτυξης». Τυχούσα τέτοια υπονόμευση της μονάκριβης Ύδρας θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο νόμιμο τρόπο από την πολιτισμένη ανθρωπότητα, διότι η υπεράσπισή της δεν είναι θέμα μόνον των αγωνιζόμενων Υδραίων, είναι θέμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Τέλος, κρίνουμε ατυχή την επιτηδευμένα αόριστη απάντηση του σημερινού δημάρχου στην κα Πουρνάρα, ότι η Ύδρα σώθηκε από μόνη της. Τίποτα δεν σώζεται μόνο του, κύριε δήμαρχε.

Με τιμή
Ο πρόεδρος                     ο γεν. γραμματέας

Μανόλης Τσακίρης          Νίκος Μεγαπάνος

Υ.Γ.: Παρακαλούμε θερμά για την κατ’ εξαίρεση δημοσίευση ολόκληρης της επιστολής μας,         λόγω του κρισιμότητας του θέματος και διότι αφορά και τους ιστορικούς αγώνες της εφημερίδας σας.

Τηλ. Επικ.: 6977/203198 Μανόλης Τσακίρης////Ταχ. Δ/νση ‘Υδρας: Τ.Κ. 180 40 Ύδρα//// Ταχ. Δ/νση Αθηνών: Περιάνδρου 12, 151 26 Μαρούσι
Η παρούσα επιστολή με σφραγίδα και υπογραφές έχει αποσταλεί και στο φαξ της εφημερίδας 210/4808055.